Грчка депортује 10.000 миграната

АТИНА: Грчка намерава да до краја следеће године депортује 10.000 миграната, саопштила је  влада у Атини, дан након сукоба у највећем мигрантском кампу на острву Лезбос.
l
Фото: EPA/EFE STRATIS BALASKAS

Мигранти су у недељу током протеста у кампу на грчком острву Лезбос изазвали два пожара и сукобили се с полицијом, а потврђено је да је најмање једна особа погинула, а 17 повређено.

"Заиста пролазимо кроз националну кризу'', рекао је новинарима на Лезбосу заменик министра за заштиту грађана Лефтерис Економу.

Грчка влада је на данашњој седници одлучила да појача безбедност на границама и изгради центре затвореног типа где би били смештени мигранти без докумената, као и азиланти чији су захтеви одбијени и који треба да буду депортовани, саопштио је портпарол владе Стелиос Пецас.

Он је рекао да се Грчка сада суочава више са проблемом миграција, него проблемом избеглица.

Седница владе, којом је председавао премијер Кирјакос Мицотакис, трајала је четири сата, наводи АП. 

Америчка агенција додаје да ће ове недеље Грчку посетити министар унутрашњих послова Француске заједно са одлазећим комесаром ЕУ за миграције Димитрис Аврамопулос, који је иначе Грк.

У Берлину, портпарол немачке канцеларке Ангеле Меркел је изјавио да њена влада подржава напоре Грчке да се повећа број депортација миграната у Турску.

Према подацима УН, међу мигрантима већина долази из Авганистана.

У кампу Морија налази се 12.000 миграната, углавном Авганистанаца а тај простор предвиђен је за 3.000 људи.

EUR/RSD 117.1544
Најновије вести