Грчка: Спасилачка акција са све мање наде да има преживелих у смрсканим вагонима

АТИНА: Спасиоци данас настављају потрагу за преживелима у најсмртоноснијој железничкој несрећи у Грчкој, у згњеченим и смрсканим остацима вагона који су искочили из шина, а затим се запалили у катастрофи у којој је погинуло најмање 46 људи.
w
Фото: Tanjug (AP Photo/Vaggelis Kousioras)

Брзи путнички воз, са више од 350 путника у њему, сударио се директно са теретним возом у близини града Ларисе у ноћи између уторка и среде, а наде да ће се још неки преживели пронаћи у олупинама, више од 34 сата касније све су мање, преноси Катимерини.

„Биће веома тешко пронаћи преживеле, због температуре у вагонима. Ово је најтежа ствар, уместо да спасавамо животе, морамо да ископавамо тела “, рекао је спасилац Константинос Имамидис за Ројтерс.

Многи од путника морали су да искачу кроз прозоре да би побегли од ватре, а температура у једном вагону порасла је на 1.300 Целзијуса након што се запалио, саопштиле су власти.

Велики број од 350 путника у возу били су студенти, који су се враћали у Солун после продуженог викенда, а грчки премијер Киријакос Мицотакис рекао је да је за катастрофу крива "трагична људска грешка".

Шеф железничке станице у Лариси ухапшен је у среду у оквиру истраге којом власти испитују околности које су довеле до тога да се путнички воз, на путу ка  Солуну, судари са теретним возом из супротног смера на истом колосеку и очејује се да се данас појави пред локалним судом.

Министар саобраћаја Костас Караманлис раније је поднео оставку и поручио да преузима одговорност за дуготрајне неуспехе државе да поправи железнички систем за који је рекао да „није одговарајући за 21. век“.

У Грчкој су избили протести због железничке несреће, а многи то виде као катастрофу која је само сачекала да се догоди.

Демонстранти су се сукобили са полицијом испред седишта “Хеленик трејна” у Атини , компаније одговорне за одржавање грчких железница.

Протести су одржани и у Солуну и граду Лариси, у близини места где се катастрофа догодила у уторак увече.

EUR/RSD 117.2728
Најновије вести