Грешка у систему: У Чилеу "пропуштено" 31.000 случајева

САНТИЈАГО: Грешка у компјутерском систему у Чилеу довела је до пропуста више од 31.000 потврђених случајева корона вируса, или готово шестине досадашњег укупног броја, рекли су здравствени званичници.
santijago cile pixabay
Фото: pixabay.com

Случајеви, откривени током прегледа база података министарства здравља, потврђени су средином марта, када је епидемија почела у Чилеу, саопштиле су у уторак власти.

"Открили смо да постоји значајан број људи који нису обавештени или чији статус није процесуиран", рекао је новинарима доктор Рафаел Араос, члан стручног одбора који саветује владу, преноси Ројтерс.

"Ова група непријављених случајева има позитивне ПЦР тестове па се стога убрајају у потврђене случајеве", рекао је Араос. До конфузије је дошло услед великог повећања броја случајева којих је просечно преко 5000 дневно.

Чиле је данас пријавио укупно 184.449 инфекција и 3.383 смртна случаја од ове болести. Додатних 31.412 случајева које су власти откриле биће додељене укупном збиру Чилеа сутра, рекао је Араос.

Јужна Америка постала је нови епицентар глобалне епидемије корона вируса, а Чиле, Перу и Бразил су посебно тешко погођени. Чиле је продужио ванредно стање које траје од средине марта за додатних 90 дана.  

EUR/RSD 117.5759
Најновије вести