ХДЗ слави „ослобађање“ Дрвара, Срби најавили блокаду саобраћаја 

САРАЈЕВО: Одбор за заштиту права Срба у Федерацији БиХ позвао је становнике Дрвара, Грахова, Гламоча и Петровца да данас и сутра обуставе саобраћај према Ливну и Бихаћу због покушаја ХДЗ-а Ливањског кантона да прославе такозвани дан окупације Дрвара. 
drvar
Фото: Youtube Printscreen

Други разлог је и намера Владе Унско-санског кантона да изместе мигрантски центар у српско село Медено Поље.

Председник Одбора за заштиту права Срба у ФБиХ Ђорђе Радановић рекао је на конференцији за новинаре да се Срби у четири повратничке општине у ФБиХ немају куда и да се налазе у ситуацији да ли ће остати или ићи поново у избеглиштво.

Радановић је истакао да ће бити организован покушај да се заустави прослава дана када је Сплитска гардијска бригада окупирала Дрвар.

"Знамо да је Дрвар пре рата био апсолутно српска већина са 97 одсто, а они 13. септембра хоће да славе одслобођење Дрвара", рекао је он и запитао од кога су то они ослобађали Дрвар ако се зна да је тог датума у Дрвар ушла Сплитска гардијска бригада, људи који никакве везе немају са тим градом, јавила је Срна.

Нагласио је да ће се свим средствима супротставити јер Срби који живе у ове четири општине које су већински српске у ФБиХ, имају само један избор - или да се одбране или да праве нову избјгличку колону.

Говорећи о мигрантској кризи и најави Владе Унско-санског кантона да изместе мигрантски центар у српско село Медено Поље поред Босанског Петровца, Радановић је рекао да би ово значило да се сви могу иселити из Босанског Петровца, и Срби и Бошњаци.

Према његовим речима, и Срби и Бошњаци су једногласно дали подршку резолуцији Општинског већа којом се тражи да се обустави премештање миграната и да ће блокирати путеве из Бихаћа који иду према Петровцу.

Радановић је навео да ће, уколико се настави са овим, блокирати пут према Ливну и Бихаћу или ће колективно морати да напусте своја огњишта.

Он је нагласио да је Одбор за заштиту Срба покренуо иницијативу према Епархији бихаћко-петровачкој за изградњу православне цркве на темељима срушене православне цркве у Меденом Пољу.

"Цело то подручје где желе да населе мигранте је повратничко и то значи директно кршење Анекса седам Дејтонског споразума", рекао је он и додао да су о овим чињеницама упознали и Амбасаду САД, ОЕБС, комплетан дипломатски кор и да се ове четири општине не могу задржати као повратничке ако се ова тендеција настави.

Када је ријеч о споразуму лидера три странке о принципима формирања власти на нивоу БиХ, Радановић је истакао да је Одбор идентификовао као значајан за Србе у ФБиХ да ће се у институцијама на свим нивоима обезбједити заступљеност конститутивних народа.

Он је рекао да то значи да ће у Унско-санском кантону 20 одсто свих запослених бити Срби, а да ће у Тузланском кантону бити око 24 одсто Срби.

Радановић је истакао да се у документу Владе Тузланског кантона види да су од 251 државног службеника овог кантона само четири Срби, а помоћно особље од укупно запослених 196 су само три српске националности.

"Ми подржавамо и тачку осам споразума лидера у којој се каже да ће се интензивно проводити мере које ће осигурати одрживи повратак прогнаних и расељених", навео је он и додао да се са овим никако не поклапа мера премештања миграната у искључиво повратничке средине.

Радановић наглашава да је јуче писао Мисији ОЕБС-а да ће њихов труд од 24 године који су уложили у повратак у Петровац, Грахово, Гламоч и Дрвар пропасти ако се формирају мигрантски центри.

"Ово је ситуација да ми немамо куд. На територији ФБиХ 2013. године је пописано 2,5 одсто Срба, а просечан Србин у ФБиХ је стар 62 године", нагласио је он, те додао да ако се покрену ове активности које се најављују да ће се тај проценат свести на један одсто Срба.

EUR/RSD 117.5768
Најновије вести