Хладан талас на Балкану, смена снега и кише 

САРАЈЕВО, ЗАГРЕБ, СКОПЉЕ: Хладан талас стигао је у земље Западног Балкана и док се у Хрватској забелело, у Федерацији БиХ је проглашен црвени аларм због најављених падавина, на Маврову, у Македонији, дебљина снежног покривача достигла је 25 центиметара. 
hladan talas, tanjug ap
Фото: Tanjug (AP Photo/Matt Rourke)

У Босни и Херцеговини се очекује претежно облачно време, а у Федерацији БиХ је издато црвено уозорење због обилнијих падавина за подручје Херцеговине и југозападне Босне.

Упозорење је издато у трајању од 22 сата, до 21. новембра до 15 сати. 

Акумулирана количина падавина која се прогнозира креће се између 40 и 80 литара по метру квадратном, а у Херцеговини локално и до 120 литара, саопштено је из ФХМЗ.

Падавине се очекују већ данас од вечерњих сати и током ноћи на уторак. Снег или суснежица се очекују на подручју Крајине и западне Босне и на планинама у централним подручјима Босне.

Забелело је и у Хрватско, а снег и дајле пада у већини предела централне Хрватске, и у Горском котару.

Снега ће бити и даље на планинама, где се очекује формирање снежног покривача. На Сљемену висина снега је један центиметар.

У нижим пределима доминираће углавном киша послеподне. Киша ће се при дну ледити и стварати опасну поледицу, па се возачи позивају на опрез.

Уз падавине, дува непријатан ветер северног правца, на Јадрану бура, посебно испод Велебита, која отежава саобраћај.

Снег и суснежица у деловима Хрватске најављен је и за сутра, а од среде се најављује отопљење са кишом.

Највише снега у протекллих 24 сата пало је на Маврову у Македонији, где је висина снежног покривача достигла 25 центиметара.

Велика количина кише је пала у Битољу.

EUR/RSD 117.5248
Најновије вести