Холандски апелациони суд: Полицијски час остаје

АМСТЕРДАМ: Апелациони суд у Холандији суспендовао је данас пресуду којом се налаже влади да укине полицијски час у Холандији јер њиме крши слободу кретања и окупљања.
amsterdam
Фото: pixabay.com

Суд у Хагу пресудио је данас да полицијски час треба укинути, на шта се влада одмах жалила. Касније у току дана, виши суд је суспендовао ту пресуду, што значи да ће се полицијски час наставити, јавља Јуроњуз.

У ранијој пресуди хашки суд је навео да је "полицијски час далекосежно кршење права на слободу кретања и приватности и (индиректно) ограничава, између осталог, право на слободу окупљања и демонстрација“.

Влада је затражила и добила забрану или хитни налог, којим се трочлано жалбено веће у Хагу сложило да суспендује ту пресуду и да полицијски час остане на снази до саслушања у петак.

То је први полицијски час у земљи од Другог светског рата и изазвао је масовне протесте. Ступио је на снагу 23. јануара због забринутости од ширења заразније британске верзије вируса. Требало је да истекне 9. фебруара, али је влада прошле недеље објавила да је мера продужена до 3. марта.

EUR/RSD 117.2767
Најновије вести