Хрватска понавља тендер за куповину борбених авиона 

ЗАГРЕБ: Парламентарни Одбор за одбрану дао је данас "зелено светло" за нови процес набавке борбених авиона за потребе Хрватске, а министар одбране Дамир Крстичевић каже да је реч о сложеном послу и само озбиљна понуда и подршка у војном и политичком смислу долази у обзир. 
avioni
Фото: pixabay.com

Одбор за обрану Хрватског Сабора дао је позитивно мишљење везано за покретање новог процеса набавке вишенаменског борбеног авиона, имајући у виду потребне војне способности и расположиве финансијске могућности државе, пише загребачки Вечерњи лист.

Одбор је дао подршку влади да оснује међуресорну комисију за ову набавку састављену од представника надлежних тела у којем ће бити и председник и потпредседник Одбора за обрану, сапштено је из Министарства одбране.

"Набавка вишенаменскога борбеног авиона је пројекат целе државе и дугорочна стратешка одлука. У питању је важан пројект, високе финанијске вредности. У питању је огроман новац, то је надстраначко питање које тражи подршку и позиције и опозиције. Зато је важно да се Одбор за обрану укључи у цели процес. Ситуација по питању стања борбеног авиона захтева паметно, пажљиво, али и брзо деловање. Реч је о сложеном послу и само озбиљна понуда и подршка у војном и политичком смислу долази у обзир", рекао је Крстичевић.

Иначе, ова одлука о набавци борбеног авиона досла је непуних седам месеци од како је влада поништила одлуку о куповини авиона Ф-16 од Израела. Реч је о авионима које је Израел добио од Америке, али их је у међувремену надоградио својим знањем и својом технологијом.

EUR/RSD 117.5849
Најновије вести