Хрватска затвара све кафане и кафиће и обуставља свадбе

ЗАГРЕБ: Нови сет пооштрених мера за спречавање ширења корона вируса, који ступа на снагу у суботу и трајаће најкраће до 21. децембра, подразумева затварање свих угоститељских објеката у Хрватској, осим хотела и кампова који пружају услугу смештаја.
zagreb, tanjug
Фото: Tanjug/D.Kujundžić, arhiva

Истовремео дозвољена је припрема и достава хране у радном времену као да корона вируса нема.

Мере је представио новинарима премијер Андреј Пленковић рекавши да су оне донете у консултацији са струком и надлежним министарствима, а циљ је да се смањи број новозаражених и заштити здравствени систем.

Пленковић је рекао да је такође забрањено окупљање на јавним површинама са више од 25 особа, а на приватним окпљањима највише 10 особа, уз обавезно ношење маски и држање дистанце.

Трајање јавних догађања орочено је до 22 сата.

Обустављено је одржавање свадби, а погребима може да присуствује највише 25 особа с тим да се саучешће не сме изјављивати блиским контактима.

Надлежни су дужни да спроведу дезинфекцију на свим јавним површинама, где се окупљају грађани, као и у станбеним објектима.

Јавни превоз не сме бити попуњен више од 40 одсто расположивих места и сви морају носити маске.

У продавницама и трговачким центрима мора бити јавно истакнут број купаца који се у тим објектима могу наћи у једном тренутку, уз обавезну примену заштитних и појачаних мера хигијене.

Рад пекара је ограничен до 22 сата, када ступа на снагу и забрана продаје алкохола до пет сати ујутру.

Потпуно је обустављен рад казина и свих места за клађање, сајмова и других привредних и туристичких догађаја.

Обустављају се и спортске активности, осим за спортисте прве, друге и треће категорије у појединацнчним спортовима.

Уз ове мере које, како је рекао Пленковић, могу трајати и дуже неопходно је придржавати се свих до сада донетих мера и позвао је грађане да свако појединачно да свој допринос у спречавању ширења заразе.

EUR/RSD 117.5762
Најновије вести