Хуавеј тужио САД због забране коришћења његових производа

ХОНГКОНГ, ВАШИНГТОН: Кинеска телекомуникациона компанија Хуавеј (Huawei) поднела је тужбу против америчке владе јер је савезним агенцијама забранила коришћење производа те компаније.
huavej
Фото: Youtube Printscreen

САД нису пружиле доказе који би поткрепили забрану, саопштено је из те компаније, која је такође одбацила тврдње да има везе с кинеском владом, јавља Би-Би-Си.

Амерички Конгрес није изнео никакве доказе који би поткрепили блокаду куповине производа Хуавеја. Ми смо присиљени да, као последње решење, предузмемо ову законску акцију, изјавио је председник Хуавеја Гуо Пинг.

Ова забрана не само да је незаконита него и ограничава Хуавеј у укључивању у поштено тржишно надметање, и на крају штети америчким потрошачима, додао је Гуо.

Хуавеј је, такође, одбацио тврдње да има било какве везе с кинеском државом, наводећи у саопштењу да компанија „није у власништву, под контролом или под утицајем“ кинеске владе.

Званични Вашингтон је претходно забранио употребу производа Хуавеја, уз образложење да је та компанија претња по националну безбедност САД. Вашингтон је такође лобирао и код својих савезника да избегавају ту кинеску телекомуникациону компанију.

Неколико влада широм света, укључујући Аустралију и Нови Зеланд, забранило је телекомуникационим компанијама коришћење опреме Хуавеја у мобилним мрежама нове генерације 5Г, наводећи као разлог безбедносне проблеме.

Хуавеј је један од највећих светских провајдера телекомуникационе опреме и услуга.

EUR/RSD 117.0802
Најновије вести