Иран позива заинтересоване стране за истрагу пада авиона

ТЕХЕРАН: Амерички национални одбор за сигурност транспорта (НТСБ) прихватио је позив Ирана да учествује у истрази несреће украјинског авиона у Техерану, потврдила је данас та агенција.
Istraga nesreće ukrajinskog aviona u Teheranu Foto: AP Photo/Ebrahim Noroozi
Фото: Истрага несреће украјинског авиона у Техерану Фото: AP Photo/Ebrahim Noroozi  

Центар за реакције те агенције је примио службено обавештење од Ирана о паду авиона Боинг 737-800 у којем је погинуло свих 176 људи и НТСБ је одредио представника за истрагу те несреће, преноси Ројтерс. "НТСБ је одговорио нашем главном истражитељу и најавио акредитованог представника", изјавио је Фархад Парварешс, представник Ирана при Међународној организацији цивилног ваздухопловства, дела Уједињених нација.

Канада, која је имала највише путника на том лету, такође је одредила стручњака, док је тим из Украјине већ разговарао са Техераном, потврдио је Парвареш и поручио да је Иран спреман да обезбеди конзуларне просторије и визе за акредитоване истражитеље.

Такође су обавештене Шведска и Авганистан, чији грађани су били у том авиону, као и Француска као једна од земаља где су израђени мотори за авион.

Представник Ирана при Међународној организацији цивилног ваздухопловства негирао америчке и канадске тврдње да је авион случајно оборен и рекао да је Иран за потпуну и транспарентну истрагу несреће."За нас као Иранце ово је трагедија и катастрофа", рекао је Парвареш, изразивши саучешће рођацима погинулих.

"Мислим да би то требало да задржимо чисто техничко вештачење и не мешамо га са политичким тензијама у региону. Требало би оставити стручњацима да истраже и направе свој извештај", рекао је Парвареш.

Иран позвао Боинг да се прикључи истрази о паду авиона

ТЕХЕРАН: Иран је позвао компанију Боинг да узме учешће у истрази о паду путничког авиона боинг 737-800, у којем је у среду, у тренутку појачаних тензија између САД и Ирана, погинуло свих 176 путника и чланова посаде.

Позив је уследио након што су амерички званичници саопштили да је врло вероватно да је авион ненамерно оборила иранска противавионска ракета.Иранска државна агенција ИРНА цитирала је портпарола иранског министарства спољних послова, који је рекао да је Иран позвао Украјину и Боинг да учествују у истрази.

Портпарол Абас Мусави рекао је и да Иран поздравља учешће експерата из свих земаља из којих долазе настрадали у трагичном паду авиона. Амерички, канадски и британски званичници су саопштили да је врло вероватно да је Иран оборио путнички авион који је летео из Техерана за Кијев.

EUR/RSD 117.5803
Најновије вести