Иран: Затворено 547 ресторана због кршења исламских принципа

ТЕХЕРАН: Иранска полиција затворила је 547 ресторана и кафића у Техерану јер нису поштовали "исламске принципе" и том приликом ухапшено је 11 особа, изјавио је шеф полиције Хосеин Рахими.
teheran, pixabay
Фото: pixabay.com

Ирански медији објавили су да је та акција трајала 10-ак дана, преноси Гардијан.

Како се наводи, под непоштовањем "исламских принципа" подразумева се "неконвенционално рекламирање у сајбер-простору", пуштање забрањене музике и разврат.

Председник суда у Техерану, који се бави "културним криминалом и друштвеном и моралном корупцијом" позвао је грађане Техерана да пријаве случајеве неморалног понашања слањем СМС-а.

"Људи би волели да пријаве кршење ових принципа, али не знају како. Одлучили смо да убрзамо решавање случајева јавних неморалних дела", рекао је судија.

Тако грађани могу да пријаве оне који скудају хиџаб у колима, организују игранке за мушкарце и жене или постављају неморалне садржаје на Инстаграм.

По исламским правилима облачења, жене могу да приказују само лице, руке и стопала у јавности и смеју да носе само неупадљиве боје.

Пре седам година, влада је наложила кафићима да инсталирају камере како би се посматрало понашање гостију, али неки власници су одлучили да уместо тога затворе локале.

EUR/RSD 117.3739
Најновије вести