Ишингер: Лоши односи Русије и САД угрожавају безбедност

БЕРЛИН: Руско-амерички односи, који су тренутно на најнижем нивоу, угрожавају међународну безбедност, упозорио је данас председавајући Минхенске безбедносне конференције Волфганг Ишингер.
Volfgang Išinger  Foto: EPA/PETER KNEFFEL
Фото: EPA/PETER KNEFFEL

Он је у интервјуу за руску агенцију ТАС С оценио да атмосфера између Вашингтона и Москве не може да буде "гора" и да је "ситуација тренутно најопаснија од распада Совјетског Савеза".

"Сматрам да је тренутно стање ствари опасно, да је за дубоко жаљење и да постоји велика потреба да се оно поправи", рекао је Ишингер."Има ли шансе за то? Надам се да ће после председничких избора руска страна имати прилику да допре до Вашингтона", рекао је он.

Ишингер је такође изразио наду да ће се ситуација у САД некако смирити после избора на средини мандата у САД који се одржавају у новембру.Према његовим речима, Белој кући је тешко да покрене иницијативу о том питању јер је "Конгрес везао руке председнику".

"Али Москва може да уради много. Ако Вашингтон схвати да нема потребе да страхује од било каквог мешања у америчке изборе или неке хибридне конфронтације, онда ће се уклонити озбиљан узрок за критику. Обе стране треба да дају велики допринос нормализацији односа", рекао је Ишингер.

Немачки дипломата је нарочито указао на недостатак напретка по питању контроле наоружања."Желимо, рецимо, да споразум о нуклеарним ракетама средњег домета буде проширен тако да поново можемо да започнемо разговоре о изградњи поверења поводом конвенционалног оружја", истакао је Ишингер.

Безбедносна конференција у Минхену је највећи светски годишњи форум о спољној политици и међународној безбедности која окупља шефове држава и влада, политичке и војне лидере из целог света, а ове године се одржава 54. пут од 16. до 18. фебруара.

EUR/RSD 117.5649
Најновије вести