Италијанске луке преплављене мигрантима

РИМ: На стотине миграната данас су преплавили две италијанске луке, када је хуманитарни брод допловио на Сицилију са 236 људи спасених у Средоземљу, а затим италијанска обална стража и гранична полиција на острво Лампедузу довели још 532 особе.
italija
Фото: freeimages.com, ilustracija

Поморска спасилачка група СОС Медитеран саопштила је да је брод којим управља, "Океански Викинг", пре четири дана извукао мигранте на сигурно из два гумена чамца. По упутствима италијанских власти, брод је са својим путницима пловио до Аугусте на Сицилији, са укупно 119 малолетника без пратње, преноси АП.

СОС Медитерани саопштио је да су неки путници рекли спасиоцима да су их претукли кријумчари са седиштем у Либији и присилили да се укрцају у гумене чамце упркос високим таласима.

На италијанском јужном острву Лампедуза, које је ближе северној Африци него италијанском копну, градоначелник Салваторе Мартело рекао је да су се мигранти са четири чамца преко ноћи искрцали на обалу. На сигурно су их извели чамци италијанске обалске страже и царинске полиције.

Засебно, брод италијанске морнарице спасио је 49 миграната, јавила је италијанска државна ТВ.

У Средоземном мору још један хуманитарни брод спасио је 308 људи и у четири одвојене операције са бродова трговаца људима.

Топлије време на пролеће често повећава број пловила која крећу према Европи уз помоћ кријумчара миграната са седиштем у Либији, наводи АП.

EUR/RSD 117.5571
Најновије вести