Италијански суд наредио Фејсбуку да врати страницу неофашистичке странке

Италијански суд пресудио је да Фејсбук мора вратити страницу неофашистичке странке Casa Pound у име политичке праведности, истичући велики утицај друштвених медија на италијанску политику.
fejsbuk
Фото: Tanjug (AP Photo/Richard Drew, File)

Популарна платформа до сада се није освртала на упозорења из Италије, али сада је грађански суд у Риму истакао да Фејсбук крши основно начело једнакости политичких странака које је утврђено у националном уставу.

Како су казали у суду, забраном странице на Фејсбуку странка је аутоматски искључена из италијанске политичке расправе, док све италијанске политичке снаге активно користе популарну платформу за ширење порука или промоцију њихових политичких идеја.

У пресуди је надаље наведено да се однос између Фејсбука и његових корисника не може изједначити с односом два приватна субјекта због посебног положаја друштвене мреже.

Суд није спомињао Инстаграм профил странке Casa Pound, који је такођер у власништву Фејсбука.

У покушају да подстакне гиганта међу друштвеним мрежама да се придржава пресуде и врати страницу политичке странке, суд је такођер затражио од компаније да плати казну у износу од 800 евра за сваки дан кршења судског налога. Поред тога, Фејсбуку је наложено да плати 15.000 евра правне таксе.

Фејсбук је у септембру ове године блокирао страницу Casa Pound, коју је пратило 240.000 људи, наводећи као разлог кршење правила о говору мржње.

"Особе или организације које шире мржњу или нападају друге на основу онога што јесу неће имати места на Фејсбукуу и Инстаграму. Рачуни које смо данас уклонили крше ову политику и више неће бити присутни на Фејсбукуу или Инстаграму ", изјавио је портпарол Фејсбука за италијанску новинску агенцију АНСА.

Након одлуке италијанског суда из Фејсбука су казали како су свесни пресуде те како је пажљиво анализирају.

EUR/RSD 117.5790
Најновије вести