Иванов папи Фрањи: Ваша посета у тренутку великих подела 

СКОПЉЕ: Одлазећи председник Северне Македоније, Ђорђе Иванов, састао се данас са папом Фрањом у вили Водно у Скопљу.
Đorđe Ivanov  i papa Franja Foto: AP Photo/Thanassis Stavrakis
Фото: Ђорђе Иванов  и папа Фрања Фото: AP Photo/Thanassis Stavrakis

Иванов је истакао да је посета поглавара Римокатоличке цркве тој држави дошла у тренутку када је македонско друштво дубоко подељено, а македонска држава тешко рањена због неиспуњених обећања и очекивања, те разбијеног поверења у међународну заједницу. 

Иванов је у обраћању папи Фрањи уместо уставног имена те државе користио термин Република Македонија.Информишући поглавара Римокатоличке цркве о тренутној политичкој ситуацији, Иванов је оценио да је она неизвесна.Рекао је и да би папина посета могла да помогне у, како је казао, у духовној обнови земље.

"Ваша посета је дошла у време када је македонско друштво дубоко подељено и када је македонска држава тешко рањена због прекршених обећања, неиспуњених очекивања и разбијеног поверења у међународну заједницу.

Декадентна блокада на нашем европском путу довела је до политичких и моралних криза које су смањиле нашу духовну имунитет и нарушиле истините и трајне вредности. Црква и џамија служе за злоупотребе као граничари, тврђаве за обележавање и одбрану замишљених територија, као да заборављају да смо сви људи без обзира на нашу веру", рекао је Иванов.

Додао је да иако је православни хришћанин, он представља све грађане, без обзира на њихову религију.

"Међутим, као Македонац, замолио сам вас да дођете у Македонију и помогнете нам у духовној обнови наше домовине. Подсећате нас да иако је наша љубав према Богу променљива, Божја љубав је трајна. Ви симболизујете пут милосрђа, понизности, које би требало слиједити овде у Републици Македонији. Само тако ћемо моћи да остваримо бољу будућност за младе и још нерођене", као је председник Иванов.

Председник је на крају свог обраћања позвао грађане да прихвате и признају симболику ове посетеи кроз понизност и опрост се укључе у духовну обнову Македоније пре него што, како је рекао, то буде прекасно.

EUR/RSD 117.1734
Најновије вести