Излазност премашила 50 одсто у ДНР, ЛНР и Запорошкој области

ДОЊЕЦК/ЛУГАНСК: Три од од четири украјинска региона под контролом руских снага, у којима се одржава референдум за придруживање Руској Федерацији, пријавила су да је излазност у прва три дана гласања премашила 50 одсто, преноси ТАСС.
r
Фото: Tanjug/AP

Највишу излазност пријавила је изборна комисија сапомроглашене Доњецке Народне Републике (ДНР), где је у последња три дана гласало 77,12 одсто уписаних, рекао је данас председник Централне изборне комисије ДНР Владимир Висоцки.

Председавајући Јавне коморе ДНР Александар Кофман је рекао да је излазност у Доњецкој Народној Републици премашила 50 одсто.

У складу са међународним нормама, референдум се признаје као валидан када је излазност бирача 50 одсто плус један глас. Ова граница је премашена још јуче, рекао је Кофман и додао да то значи да референдум може бити признат као валидан.

Излазност гласача у Луганској Народној Републикци (ЛНР) је 76,09 одсто, саопштила је шефица Изборне комисије Јелена Кравченко.

Из комисије додају да је до сада 85,916 грађана ЛНР изашло на биралишта.

У Запорошкој области гласало је 51,55 одсто уписаних бирача, саопштила је шефица изборне комисије Галина Каћушенко.

Она је додала да је излазност у овом региону након три дана гласања 48,91 одсто.

Пре три дана у ДНР, ЛНР, Херсонској области и у деловима Запорошке области у Украјини, које су под контролом руских снага, почели референдуми о приступању Руској Федерацији.

Гласање ће се трајати до 27. септембра, када ће почети пребројавање гласова.

EUR/RSD 117.2860
Најновије вести