Изоловано антитело које реагује на нови делта сој вируса

ЗАГРЕБ: Међународна група научника истраживача, међу којима је и хрватски вирусни имунолог Лука Чичин-Шаин, успела је да изолује антитело које реагује на нови, делта сој корона вируса.
korona pixabay
Фото: Pixabay.com

Како је објаснио, реч је о леку који спречава да коронавирус уђе у ћелије и тако се прекида његов ланац ширења кроз организам.

“Ми смо тестирали и доказали да наш лек не делује само у култури ћелија, већ и у живим организмима. У току су иницијална клиничка истраживања да би видели како делује у клиничким условима. Наше антитеело је измењено тако да се веже уз вирус, али не и за ћелије имуног система и тако, верујемо, да се смањује ризик да се изазову нежељене упалне последице таквог терапијског деловања”, рекао је Чичин-Шаин за ХТВ.

У свету има јако пуно активности и бројни тимови раде на развоју лека против корона вируса, не желећи да предвиђа када би се такав лек могао појавити.

“Велике фирме развијају антитела, али постоје и бројни други тимови и напори да се развију лекови који ће циљати на ензиме које тај вирус има, а наше тело нема. Постоји и класа лекова која делује против претераног имуног одговора, јер знамо да код тешких болесника проблем је у цитокинској олуји до које долази као последица претеране имунолошке реакције на организам и у том се смеру развијају лекови који ће смањити имуни одговор”, рекао је Чичин-Шаин.

Говорећи о вакцини против коронавируса, Чичин Шаин је рекао да је вакцина далеко мањи ризик од обољевања од корона вируса.

“Подељено је преко три милијарде вакцина. То више није експериментална вакцина, на великом броју људи је тестирана и видимо да је ефикасна и врло нешкодљива. Постоје нуспојаве и оне се помно прате. Ризици од вакцине су далеко мањи од ризика до којег долази од инфекције. Однос је један на 10.000. Препорука струке је да се људи вакцинишу и надам се да ће ту препоруку већина послушати”, поручио је Чичин-Шаин.

EUR/RSD 117.5685
Најновије вести