Израел почео да ублажава рестриктивне мере

ЈЕРУСАЛИМ: У Израелу су данас бербернице и поједине друге радње поново отворене, јер је та земља, у време агресивне кампање вакцинације, почела да ублажава трећу блокаду уведену због коронавируса.
izrael
Фото: pixabay.com

У петак, израелска влада је објавила да укида нека ограничења наметнута од децембра, када је у земљи био забележен пораст заражених од ковид-19.

Иако продавнице формално нису добиле дозволу да почну са радом, многе мале радње обављале су трансакције са клијентима који су стајали напољу, пренео је британски лист "Гардијан".

Од децембра, више од 3,4 милиона од девет милиона становника вакцинисано је против корона вируса, што се сматра најбржом кампањом вакцинације по глави становника на свету.

Упркос вакцинацији, у Израелу је дневно регистровано 6.500 нових случајева заражених од ковид-19, што је, ипак, мање од око 8.000 дневно колико их је било средином јануара.

Од данас за Израелце више не важи забрана да могу да иду само километар од своје куће.

У фризерским и козметичким салонима може бити једна особа која ће пружати услуге једном клијенту, док су природни резервати и национални паркови поново отворени.

Хотели остају затворени, а ресторанима ће бити дозвољено само да спремају храну за понети, док пансиони могу да угосте само чланове исте породице.

Обустава међународних летова остаће на снази до 20. фебруара, заједно са затварањем копнених граница Израела.

Влада би требало да се састане касније данас како би испланирала даље ублажавање ограничења, посебно образовног система, који би требало да буде поново отворен у уторак ујутру.

EUR/RSD 117.5814
Најновије вести