Израелска морнарица запленила шведски брод код Газе

ЈЕРУСАЛИМ: Израелска морнарица запленила је једрењак са шведском заставом који је покушао да пробије блокаду палестинског Појаса Газе, саопштила је израелска војска. 
brod jedrenjak
Фото: pixabay.com

Дванаест путника с једрењака, који су већином из Шведске, али и из Немачке, Британије, Шпаније, Француске и Канаде, стављени су у притвор и биће враћени кући авионом, рекла је портпаролка израелске Имиграционе управе, преноси Ројтерс.

Путовање једрењаком организовала је група под називом “Брод до Газе”, која је саопштила да је брод превозио углавном медицинске потрепштине и да су два путника новинари.

Ова група тражи да они који су стављени у притвор, као и брод и роба коју је превозио, буду враћени на локацију на којој су укрцани и да им се дозволи да наставе пуовање у међународним и палестинским водама неометано, у складу с међународним правом.

Израел наводи да његова поморска блокада Газе има за циљ да спречи да оружје стигне до екстремистичких група, укључујући Хамас, исламистички покрет који контролише палестинску енкклаву, а који Израел сматра терористичком организацијом.

EUR/RSD 117.2860
Најновије вести