Израелски парламент изабрао нову владу, Бенет премијер

ТЕЛ АВИВ: Израелски парламент изабрао је вечерас нову коалициону владу те земље, чиме је окончана 12 година дуга владавина досадашњег премијера Бењамина Нетанијахуа.
2
Фото: AP Photo/Ariel Schalit

Бивши савезник Нетанијахуа, десничар Нафтали Бенет (49) изабран је за новог премијера, преноси АП, додајући да ће он бити на челу разнолике и крхке коалиције која се састоји од осам партија међу којима постоје дубоке идеолошке разлике.

Гласање је било тесно, а такозвана нова "влада промене" добила је подршку 60 од 120 посланика у Кнесету, док је 59 било против, додаје ''''Тајмс оф Израел''''.

"Израел неће дозволити Ирану да се наоружава нуклеарним оружјем. Израел неће бити део споразума и наставиће да практикује пуну слободу акције", рекао је Бенет након полагања заклетва.

Бенет се захвалио председнику САД Џозефуу Бајдену и Америци за деценије подршке Израелу.

Бенет је верски ултранационалиста који подржава ширење јеврејских насеља и противи се стварању палестинске државе, али не може себи да допусти губљење подршке умеренијих партнера, наводи АП.

То по свој прилици значи да ће бити настављен Натанијахуов приступ да управља деценијама дугим сукобом, не покушавајући да га оконча, оцењује америчка агенција.

EUR/RSD 117.5857
Најновије вести