Јапан неће кинеске вакцине за своје спортисте на Олимпијади

ТОКИО: Јапан се не слаже са одлуком Међународног олимпијског комитета (МОК) да прихвати кинеску понуду за обезбеђивање вакцина против Ковид 19 за учеснике овогодишњих Летњих олимпијских игара у Токију и Зимских олимпијских игара у Пекингу следеће године, преноси АП.
Kineska vakcina Sinofarm/Tanjug/Nikola Andjic
Фото: Кинеска вакцина Синофарм/Танјуг/Никола Анђић

Агенција наводи да је мнистарка у влади Јапана задужена за организацију Олимпијаде Тамајо Марукава рекла данас да МОК није консултовао Јапан о кинеским вакцинама и да их јапански спортисти неће узимати, јер нису одобрене за употребу у тој земљи.

„Предузимамо свеобухватне мере против заразних болести у припреми игара у Токију како бисмо омогућили учешће без вакцинације. Нема промене у нашем ставу да вакцинације неће бити услов“, рекла је Марукава, преноси АП.

Агенција наводи да је председник МОК Томас Бах најавио у четвртак договор са Кином о вакцинама који је изненадио део међународне заједнице, јер долази у тренутку када се Кина суочава са све већим притиском због премештања најмање милион муслиманских Ујгура, које је неколико влада и организација за људска права означило као "геноцид".

МОК, међутим, наглашава да је спортско тело и да се неће мешати у унутрашња питања у Кини.

МОК је такође саопштио да неће захтевати од спортиста да се вакцинишу, већ да их само подстиче на имунизацију, а такође је потврђено да ће МОК платити вакцине, али нису прецизирани количина или трошкови такве набавке, преноси АП.

"МОК ће се потрудити да што више учесника Олимпијских и Параолимпијских игара у Јапан стигне овог лета са примљеном вакцином", рекао је Бах, наводи агенција.

АП преноси да око 80 одсто Јапанаца по недавним анкетама сматра да би Олимпијске игре требало одложити или отказати, а готово исто толико њих не жели долазак навијача из иностранства.

EUR/RSD 117.5865
Најновије вести