Јерусалим: У сукобима полиције и верника 222 повређених

ЈЕРУСАЛИМ: У синоћњим сукобима изреалске полиције и Палестинаца у Јерусалиму, где су код џамије Ал Акса Палестинци гађали каменицама израелску полицију која је одговорила гуменим мецима, воденим топовима и сузавцем, повређено је 205 Палестинца и 17 полицајаца.
jerusalim neredi
Фото: Tanjug (AP Photo/Maya Alleružo)

Сукоби код џмије Ал Акса последица су вишедневних тензија у источном Јерусалиму у кварту Шеик Џара где живе бројне палестинске породице које стрепе од протеривања.

На видео снимцима са лица места види се да су верници бацали столице, камење и друге предмете према полицији која је током интервенције упала у џамију.

Палестинска служба Црвеног полумесеца отворила је амбуланту на месту сукоба и пружала помоћ повређенима, а израелска полиција је саопштила да је била принуђена да примени силу како би "успоставила јавни ред нарушен побуном више хиљада верника", пренео је ББЦ.

Представници џамије су позвали преко звучника на смиривање ситуације захтевајући од полиције да "одмах прекине да испаљује гумене метке и сузавац на вернике", а од младих Палестинаца да се "смире и прекину да протествују", наведено је у извештају дописника Ројтерса са лица места.

Јуче су позиви на смиривање тензија упућени из САД и УН, а ЕУ и Јордан су изразили забринутост због могућих протеривања Плестинаца.

EUR/RSD 117.5811
Најновије вести