Јункер: Поштујем шпанску позицију, Пуџдемон да не потцењује

БРИСЕЛ:  Председник Европске комисије Жан Клод Јункер изјавио је да поштује позицију шпанске владе.
Žan Klod Junker Foto: EPA/PATRICK SEEGER
Фото: EPA/PATRICK SEEGER

"Знате ли зашто? Ја сам за оне који поштују закон. ЕУ је заснована на владавини права, а оно шта су урадили моји каталонски пријатељи је супротно од тога - кршење закона. Ја сам уз оне који поштују уставни оквир и не могу да подржавам оне који га крше", рекао је Јункер за шпански Ел паис.

Када га је новинар шпанског листа упитао да ли има поруку за бившег каталонског лидера Карлеса Пуџдемона, Јункер је рекао да каталонски лидери не би смели да потцењују подршку коју Рахој има од остатка Европе, као и да би било потпуно погрешно када би то учинили.

Јункер је подсетио да је до пре неколико недеља каталонска влада била убеђена да ће независност Каталоније бити призната, али да сада бивши каталонски лидер Пуџдемон говори нешто сасвим другачије - да постоји алтернатива за независност."Ако је он једном веровао да ћемо га подржати, требало би да одустане од те идеје - нећемо то учинити. Ниједна влада земље чланице ЕУ неће подржати оно што се десило у Каталонији након 1. октобра", рекао је Јункер.

Упитан да прокоментарише шта ће се догодити уколико каталонске странке које су за независност победе на регионалним изборима заказаним за 21. децембар, Јункер је казао да не би требало да га питају о хипотетичким сценаријима."Желим да видим да Шпанија користи сву своју снагу и интелигенцију да то усмери ка сретном завршетку, или бар прихватљивом завршетку", рекао је Јункер.

Он је додао да је за дијалог, али да није на њему да га организује."Дијалог је увек бољи од примене силе, али верујем да то никада није била намера шпанског премијера (Маријана) Рахоја. Шпанска влада је та која мора да заведе ред", рекао је он.

EUR/RSD 117.5675
Најновије вести