Јужна Кореја најављује тужбу против Јапана због загађења океана

СЕУЛ: Председник Јужне Кореје Мун Џаи-ин потврдио је да је данас наредио државним званичницима да размотре могућност да се против Јапана поднесе тужба међународном суду због испуштања радиоактивне воде из нуклеарне електране Фукушима у Тихи океан, упркос протестима јапанских рибара и организација за заштиту животне средине.
okean more
Фото: pixabay.com
Влада Јапана је у уторак потврдила да је донета одлука да се више од милион тона загађене, радиоактивне воде из нуклеарне електране Фукушима, оштећене у земљотресу и цунамију 2011. године, испусти у Тихи океан, након што се из воде уклоне штетни изотопи, преноси Ројтерс.
 
Јужна Кореја је оштро протествовала поводом ове одлуке, а влада је позвала јапанског амбасадора у Сеулу Коичија Ајбошија на консултације током којих је договорен састанак међудржавних агенција поводом овог питања.
 
Током данашњег, одвојеног састанка, председник Јужне Кореје Мун затражио је да се размотри могућност подношења тужбе против Јапана Међународном суду за поморске спорове, потврдио је председников представник Канг Мин-сеок.
EUR/RSD 117.1138
Најновије вести