Јужноафричка Република прекида вакцинацију АстраЗенеком

ЈОХАНЕСБУРГ: Јужноафричка Република привремено је обуставила планове да здравственим радницима на првој линији фронта да вакцину против корона вируса, коју су развили Универзитет у Оксфорду и компанија АстраЗенека.
Astrazeneka kovid 19 vakcina  Foto: Oxford University/EPA
Фото: Астразенека kovid 19 вакцинa Foto: Oxford Universit

На тај потез ова земља одлучила се након што је једно клиничко испитивање показало да Астазенекина вакцина није ефикасна у спречавању благих и умерених инфекција јужноафирчког соја корона вируса.

"Вакцина АстраЗенеке делује ефикасно против изворног соја, али не и против ове варијанте", навео је министар здравља Звели Мхизе.

Јужноафричка Република примила је прошле недеље првих милион доза ове вакцине, а очекивало се да вакцинацију здравствених радника почне средином фебруара, подсећа АП.

Међутим, премилинарни подаци о вакцини Ковидшилд, коју су развили Оксфордски универзитет и фармацеутска кућа АстраЗенека, показали су да пружа ограничену заштиту против слабијег облика јужноафричког соја ковида.

Из фармацеутске компаније поручују да још нису одредили да ли вакцина штити од јачег облика ковида изазваног заразнијим сојем из Јужне Африке, пренео је данас ББЦ.

Прелиминарни подаци студије рађене на нешто више од 2.000 људи показују да још није урађена комплетна студија, која би требало да се објави сутра.

EUR/RSD 117.4284
Најновије вести