Канада: Топлотни талас изазвао стотине изненадних смрти

ВАНКУВЕР: Канада је погођена таласом рекордних врућина, а стотине изненадних смртних случајева се повежују за топлотним таласом, саопштили су канадски званичници.
vrucina sunce
Фото: pixabay.com

Према званичним подацима, у протеклих пет дана је евидентирано 486 смртних случајева само у провинцији Британска Колумбија, што је пораст од 195 одсто у односу на смртност током овог периода у претходним годинама, преноси ББЦ.

Премијер Канаде Џастин Тридо изјавио је саучешће породицама преминулих од којих су многи били старији људи.

Неуобичајено високе температуре за ово доба године измерене су широм Северна Америке, а начелница погребне службе у Британској Колумбији Лиза Лапуант јуче је изразила уверење да је повећана смртност повезана са екстремним временским приликама у овој канадској провинцији.

Оне је нагласила да су многи од преминулих живели сами у кућама које нису имале добру вентилацију.

На северозападу САД у држави Орегон јуче су пријављена 63 смртна случаја повезана са топлотним таласом, а само у округу Малтнома, недалеко од Портланда од петка је преминуло 45 људи, преноси Ројтерс.

"Ово је заиста здравствена криза која је потврдила колико смртоносан може бити талас екстремних врућина. Како лето одмиче, време ће бити још топлије и бићемо суочени са још оваквих ситуација", упозорила је др Џенифер Вајнс, начелница здравствне службе у округу Малтнома.

Председник САД Џозеф Бајден изјавио је да "климатске промене изазивају продужене периоде екстремних врућина и суше".

EUR/RSD 117.1420
Најновије вести