Канадски званичници: Фиона оставила невиђену пустош

ОТАВА: Канади ће бити потребно неколико месеци да се обнови кључна инфраструктура након што је олуја "Фиона" оставила до сада невиђен траг деструкције, саопштили су локални званичници.
o
Фото: Tanjug (Rene Roy/Wreckhouse Press via The Canadian Press via AP)

Ово је као ратна зона. Једна особа се води као нестала, рекао је за канадски сервис Си-Би-Си Брајан Батон, градоначелник Порт о Баска, једног од најпогођенијих градова на југозападу покрајине Њуфаундленд, где живи више од 4.000 становника.

Међутим, за сада није потврђен ниједан смртан случај, пренео је Ројтерс.

"Фиона" је погодила источни део Канаде у суботу, због чега је одређен број становника евакуисан, а ветар је достизао брзину и до 170 километара на час.

Батон је рекао да ће бити потребни месеци да се поједини грађани врате у своје домове у Порт о Баску након што је стамбена зграда и више од 20 кућа уништено или одвучено у море након удара олује.

Иако се потпун обим разарања још не зна, ово би могло да буде једна од најгорих канадских природних несрећа, додаје британска новинска агенција.

Научници још нису утврдили да ли су климатске промене утицале на "Фиону", али се зна да загревање планете чини урагане влажнијим, ветровитијим и много интензивнијим, наводи Ројтерс.

Канадска савезна влада је данас послала војску да помогне у чишћењу палог дрвећа, крша и лома, после чега ће радници електродистрибуције моћи да се пробију до трафостаница и далековода и укључе струју, изјавио је за Ројтерс министар за ванредне ситуације Бил Блер.

Покрајина Нова Шкотска, такође погођена олујом, затражила је војску и машине да се очисте рушевине, па је држава послала војнике на терен.

Блер је додао да све покрајине у којима је нанета материјална штета, преговарају са владом да добију савезну помоћ.

EUR/RSD 117.2860
Најновије вести