Каталонија без председника, последња шанса у понедељак

БАРСЕЛОНА: Каталонски сепаратисти нису успели да изаберу новог председника овог региона на данашњој седници јер је кандидату, Квиму Тору, фалило је два гласа да оствари неопходну апсолутну већину од 68 гласова у првом кругу гласања, јавља АП. 
katalonija, tanjug ap
Фото: Tanjug (AP Photo/Manu Fernandez)

Агенција подсећа да је каталонској влади остала још једна прилика - понедељак - да изабере председника и формира владу, иначе ће бити расписани нови избори.

У понедељак ће бити потребна проста већина да се изабере председник Каталоније.

Након 100 дана застоја у Каталонији је данас је одржана дебата о кандидатури Тора за новог каталонског председника, којег је предложио Карлес Пуџдемон, пише "Ел Паис" на енглеском језику.

Тора је у свом говору раније данас обећао да ће "радити без заустављања Каталонске републике" и поновио је да има жељу да започне процес који ће довести до израде каталонског Устава.

Тора је у свом обраћању јасно ставио до знања да ће наставити да се бори каталонску независност, додајући да је на његовом месту данас требало да буде Пуџдемон.

Каталонија је без регионалне владе још од децембра, када су тамо одржани избори.

Шпански премијер Маријано Рахој у децембру прошле године је расписао изборе у Каталонији, након што је распустио тамошњу администрацију због незаконитог покушаја проглашења независности тог шпанског региона.

EUR/RSD 117.3739
Најновије вести