Ким Џонг Ун у „вегетативном стању“ после операције срца?

СЕУЛ: Севернокорејски лидер Ким Џонг Ун почетком овог месеца имао је неуспешну кардиоваскуларну процедуру после које је наводно у "вегетативном стању", објавио је Ројтерс позивајући се на медицински тим који га лечи.
kim dzong un, tanjug ap
Фото: Tanjug (Primorsky Regional Administration Press Service via AP)

Јапански медији пренели су да се током посете једном селу почетком овог месеца Ким ухватио за груди и пао на земљу. Он је одмах одведен у оближњу болницу где је оперисан, а Кина је послала медицински тим у Северну Кореју, кажу четири особе упознате са ситуацијом, преноси Ројтерс.

Према наводима Дејли мејла, из Пекинга је у Северну Кореју 23. априла отпутовала делегација на челу са високим представницима Департмана за међународне односе Комунистичке партије Кине.

Раније је јужнокорејски лист „Дејли Ен-ка“ саопштио да се Ким Џонг Ун тренутно налази на лечењу после кардиоваскуларне операције обављене 12. априла.

Последњи извештаји државних медија Северне Кореје били су о Кимовом председавању састанком 11. априла. Није било вести о томе да је присуствовао рођендану свог деде 15. априла, што је важна годишњица у Северној Кореји.

Јужнокорејски владини званичници и кинески званичник из Одељења за везу оспорили су накнадне извештаје који сугерисали да је Ким био у критичном стању након операције. Они су навели да нису приметили знакове необичне активности у Северној Кореји.

У четвртак је амерички председник Доналд Трамп такође негирао раније извештаје да је Ким тешко болестан. "Мислим да је извештај нетачан", рекао је Трамп новинарима, али је одбио да каже да ли је био у контакту са севернокорејским званичницима.

Званичник упознат са америчком обавештајном слузбом рекао је да се знало да Ким има здравствене проблеме, али нису имали разлога да закључе да је озбиљно болестан или да не може да се поново појави у јавности.

Северна Кореја једна је од најизолованијих земаља на свету, а здравље њених лидера третира се као питање државне безбедности. Ројтерс није успео да потврди независно никакве детаље о Кимовом смештају и стању.

Јапански лист "Јомиури Шимбун" објавио је, позивајући се на изворе упознате са трилатералним разговорима између Јужне Кореје, САД и Јапана, да Северна Кореја припрема план за непредвиђђене случајеве који би надгледао пренос моћи на млађу сестру Ким Џонг Уна, Ким Јо Џонг у случају нужде.

EUR/RSD 117.0413
Најновије вести