Ким: Партија крива за неуспех реформи

ПЈОНГЈАНГ: Севернокорејски вођа Ким Џонг Ун рекао је да радничке партије треба да преузму конкретнију улогу у реализацији новог петогодишњег економског плана и оптужио странку за раније неуспехе у спровођењу реформи, известили су у данас севернокорејски државни медији, а преноси Ројтерс.
kim
Фото: Tanjug/AP

Агенција наводи да нове примедбе корејског вође долазе трећег дана заседања 8. Централног комитета странке, на коме је Ким такође раније изнео правце кретања у односима са Јужном Корејом и другим спољним пословима земље, као и појединачне планове за сваки економски сектор.

У јануару на Осмом конгресу странке севернокорејски лидер је отворено признао да његов претходни петогодишњи економски план није испунио циљеве у скоро сваком сектору, а ове недеље нагласио је важност јачања законског надзора и контроле над новим петогодишњим планом, који је представљен на јануарском конгресу.

„Законодавни сектор је задужен да уклони све нелогичне елементе који постају камен спотицања у спровођењу националног економског плана и донесе и усаврши нове законе за сваки сектор“, известила је државна КЦНА о новим Кимовим инструкцијама.

Корејски вођа је такође окривио странку због тога што није испунила своју улогу организатора и тела које поставља стандарде у спровођењу претходних економских политика.

„Законодавна тела, укључујући и тужилаштво, требало би да повећају своју улогу како би се осигурало да је национални економски план правилно распоређен и правилно извршен“, поручио је Ким странци током заседања.

КЦНА је раније пренела да је током састанка странке Ким поднео извештај о спровођењу задатака петогодишњег економског плана планираних за 2021. и показао одлучност и вољу Централног комитета странке да настави економску изградњу упркос тешким околностима, а критиковао је због пасивних и одбрамбених тенденција неке делове државне организације, наводи Ројтерс.

EUR/RSD 117.1138
Најновије вести