Кина прави границу на Монт Евересту због ковид-19

ПЕКИНГ: Кина ће одредити линију раздвајања на врху Монт Евересту како би спречила мешање алпиниста са непалске стране и оних који се пењу на врх са тибетанске стране из мера предострожности због великог пораста оболелих од ковид-19 у Непалу, јавила је кинеска државна телевизија.
m
Фото: pixabay.com

Базни камп са непалске стране на Монт Евересту је погођен случајевима корона вируса крајем априла, пренео је Ројтерс.

Непалска влада, која зависи од планинарске сезоне, тек треба да откаже пролећну пењачку сезону, углавном од априла до почетка јуна, када је сезона монсуна.

Још није јасно како ће бити надгледана граница на врху, који је мало, опасно и негостољубиво место величине трпезаријског стола.

Мали број водича са тибетске стране ће се попети на Монт Еверест и одредити "линију раздвајања" на врху како би зауставили било какав контакт између планинара са обе стране врха, јавила је кинеска агенција Синхуа, цитирајући тибетански спортски биро.

Група од 21 држављана Кине су на путу ка врху са тибетанске стране.

Није јасно да ли ће тибетански планинари бити они који спроводе и надгледају линију раздвајање или ће остати у такозваној зони смрти да чувају линију, на месту где су многи умрли због недостатка кисеоника.

Врх висок 8.848 је мала област прекривена снегом, где једва може да стане пет, шест људи са све водичима.

Кина је забранила пењање на Монт Еверест са тибетске стране од почетка избијања пандемије прошле године, због бојазни од ширења ковид-19.

Туристи у живописном подручју Евереста у Тибету су такође спречени да дођу до базног кампа са тибетанске стране.

У Кини је данас објављено да је 8. маја регистровано осам нових случајева корона вируса, међу којима су и путници из иностранства, док је Непал забележио 9.023 случаја у петак, што је највећи број инфицираних у једном дану у тој азијској земљи.

EUR/RSD 117.1695
Најновије вести