Кина укинула још један сет тарифа на америчке производе

ПЕКИНГ: Кина је укинула још један сет казнених тарифа на увоз америчких индустријских производа као одговор на примирје у трговинском рату с Вашингтоном, који је претио глобалном економском расту, извештава агенција АП.
a
Фото: pixabay.com

Финансијска тржишта су поздравила најаве обе стране о смањењу царина на узајмни увоз робе, иако Кина и САД тек треба да реше велики део отворених питања у сукобу који је избио 2018. због трговинског суфицита и технолошких амбиција Пекинга, наводи америчка агенција.

Роба на коју се односи најновије смањење тарифа укључује индустријске компоненте и медицинску и фабричку опрему, саопштило је кинеско Министарство финансија не наводећи детаље о вредности робе.

У саопштењу се прецизира да се тарифе на наведену робу суспендују на годину дана, и да одлука ступа на снагу 28. фебруара.

Агенција АП напомиње да до суспензије долази у време када се Кина бори с растућим трошковима због мера уведених с циљем сузбијања епидемије Ковид-19 вируса, која је паралисала рад фабрика, продавница, предузећа...

Према "првој фази" америчко-кинеског трговинског споразума, који је потписан у јануару, Вашингтон је прихватио да откаже додатна повећања тарифа а Пекинг се обавезао на куповину већих количина пољопривредних производа из САД.

Амерички званичници су саопштили да се Кина обавезала и да ће радити на решавању жалби које се односе на њену технолошку политику.

Администрација председника САД Доналда Трампа је недавно снизила царине на известан део увоза из Кине, наводи АП.

EUR/RSD 117.5133
Најновије вести