Кипар блокирао санкције Белорусији, тражи мере и према Турској

БРИСЕЛ: ЕУ није била у могућности да усвоји санкције против одговорних за насиље у Белорусији због става Кипра да свој глас да тек пошто се донесе одлука о усвајању мера против Турске због негзакконитог бушења у источном Медитерану, наводи се у Савету ЕУ.
kipar
Фото: pixabay.com, ilustracija

”Кипар се не противи санкцијама против Белорусије, али тражи примену санкција и против Турске”, наводи шеф дипломатије ЕУ Жосеп Борел.

У Савету ЕУ оцењују да се ради о ”високополитичком питању” које ће лидери ЕУ морати да решавају на састанку планираном за 24 и 25. сепетембар у Бриселу.

”Учинићу све што могу да се санкције које се односе на Белорусију усвоје на следећем састанку министара спољних послова. То је постала моја лична обавеза, а од тога зависи и кредибилитет ЕУ и заједничке ЕУ спољне политике”, каже Борел.

Шеф дипломатије ЕУ наводи да ће ЕУ ће спустити на нижи ниво своје односе са Минском када досадашњи председник Александар Лукашенко преузме функцију на основу ”фалсификованих резулатата последњих избора” које Брисел није признао.

EUR/RSD 117.5782
Најновије вести