Конзервативци бирају два кандидата за новог лидера странке

ЛОНДОН: Комитет Конзервативне странке који надгледа унутарпартијско надметање за наследника Бориса Џонсона на месту лидера странке, а тиме и британског премијера настојаће да одабере два кандидата до 20. јула ове године, изјавио је данас представник комитета Џефри Клифтон-Браун.
london
Фото: pixabay.com

"Јасно је да желимо да елиминишемо неке од оних који очигледно неће добити довољну подршку. Мислим да ћемо бити у стању да до два имена дођемо до 20. јула“, изјавио је Клифтон-Браун радију Тајмс, преноси Ројтерс.

Он је навео да би то могло да се уради повећањем броја потписа конзервативних посланика потребних за номинацију и повећањем броја гласова које кандидати морају да добију да би прошли у следећи круг.

Такозвани Комитет 1922 одредиће тачна правила и распоред такмичења следеће недеље, а многи посланици се залажу да се процедура убрза, преноси Ројтерс.

Четири конзервативна посланика званично су потврдила да желе да буду нови лидер странке, али се очекује да ће се кандидовати још десетак других.

Конзервативни посланици ће гласати неколико пута како би број кандидата свели на два, а између та два кандидата шире чланство Конзервативне странке гласањем путем поште изабраће новог лидера странке, наводи Ројтерс.

Џонсон је поднео оставку на место лидера Конзервативне странке након таласа оставки министара и високих функционера британске владе, али ће остати на месту британског премијера до избора новог лидера странке.

EUR/RSD 117.3179
Најновије вести