Краљица Елизабета II: Протекла година пуна успона и падова

ЛОНДОН:  Краљица Елизабета II планира да призна у божићној поруци да су и Британија и њена породица преживели тешку годину пуну успона и падова.
kraljica elizabeta, tanjug ap
Фото: Tanjug/Adrian Dennis/PA via AP

Унапред снимљена порука биће емитована у Британији и земљама Комонвелта на Божић, пренео је АП.Она је снимљена пре него што је краљичин супруг, принц Филип, хоспитализован у Лондону из мера предострожности.

У изводима које је Бакингемска палата објавила пре него што говор буде емитован види се да краљица признаје да је било потешкоћа током године.Говорећи о потреби помирења и опроштаја, Елизабета је рекла да ове године страви нису ишле тако глатко и да је било успона и падова, али да мали кораци могу да направе другачији свет.

Сматра се да је она мислила на исцрпљујући пут изласка Велике Британије из Европске уније, који је довео до дуготрајног политичког ћоркосака, прекинутог тек овог месеца када су гласаци дали конзервативној странци већину у парламенту и на неугодне тренутке у краљевској породици, навела је агенција.

Проблеми са којима се ове године суочила краљичина породица укључивали су повлачење принца Ендрјуа из јавних дужности због катастрофалног ТВ интервјуа у којем је бранио пријатељство са осуђеним сексуалним преступником Џефријем Епстајном.

Породица је, такође, претрпела јавни раздор измеду принца Вилијема и принца Херија, који је са супругом Меган и малим сином Арчијем отпутовао у Канаду, уместо да проведе божићне празнике у Сандрингем истејту, краљичином сеоском одмаралишту.

Здравље 98-годишњег Филипа непрестано је задавало бриге.Он се већ неколико дана налази у болници у Лондону, али можда ће успети да дође у Сандрингем у време за Божића.Детаљи о његовом стању нису објављени.

EUR/RSD 117.5759
Најновије вести