Кремљ: Против Русије покренут невиђени економски рат

МОСКВА: Не постоји пример за економски рат какав је покренут против Русије, ситуација је без преседана, рекао је портпарол Кремља Дмитриј Песков, истакавши да не вреди давати прогнозе по питању раста цена, те да би требало предузимати мере за ублажавање негативних последица.
moskva pixabay
Фото: pixabay.com

Он није желео да коментарише питање о могућем даљем расту инфлације у Русији, истакавши да је сада незахвално било шта предвиђати, пренео је Спутњик.

"Таквог економског рата какав је покренут против наше земље никада није било. Зато је веома тешко да се нешто предвиди. Сада не треба прогнозирати, него деловати - деловати како би се минимизирале негативне последице и даљи ризици", истакао је он.

Како је додао, у Русији се ради на минимизирању последица раста инфлације.

"Што се тиче инфлације, тренутно се констатује прилично шокантан спољни утицај на нашу економију, има негативних последица које ће се свести на минимум. Сада је ситуација турбулентна, али већ се реализују мере за смиривање и стабилизацију, док се даље мере разрађују", прецизирао је портпарол.

Према речима Пескова, могућа заплена руских некретнина у ЕУ и САД као одговор на могућу национализацију предузећа страних компанија које су обуставиле пословање у Русији довешће до негативних последица по обе стране.

Он је, такође, рекао да се инвестициона привлачност Русије за земље које воде против ње економски рат повлачи у други план.

"Против нас се води економски рат. У таквим условима инвестициона привлачност за оне који су у том рату одлази, наравно, у други, трећи или четврти план", рекао је портпарол.

Песков је истовремено прецизирао да Русија задржава инвестициону привлачност за друге земље које нису у економском рату са њом, а којих је прилично много, јер тржиште не трпи празнину.

EUR/RSD 117.3221
Најновије вести