Кристин Асанж: Сина ми убијају споро и окрутно

КАНБЕРА: Мајка оснивача Викиликса Џулијана Асанжа (48) Кристин Асанж изјавила је да владе Велике Британије и САД ''''убијају'''' њеног сина, због разоткривања злочина и корупције.
dzulijan asanz
Фото: Tanjug/AP

"Мог сина Џулијана Асанжа полако, окрутно и незаконито убијају владе САД и Велике Британије, због вишеструко награђиваног новинарства које открива ратне злочине и корупцију", написала је она на свом Твитер налогу.

Испод те објаве она је додала објаву Викиликса, односно извештај известиоца УН за питања тортуре и мучења који се заложио за прекид "колективног прогона" Асанжа.

Известилац наводи да никада за 20 година рада није видео да се група демократских држава удружи и заједно намерно изолују, демонизују и злостављају појединца тако дуго, без имало поштовања према достојанству човека и владавини права.

Оснивач Викиликса тренутно се налази у затвору у Лондону, након што је после скоро седам година ухапшен у Амбасади Еквадора у том граду.

Сви који су га посећивали рекли су да му је здравствено стање лоше, преноси Раша тудеј наводећи да га је прошле недеље посетио новинар Џон Пилџер који је рекао да се његово стање погоршава и да га третирају горе од убице.

Тренутно, Асанжу прети екстрадиција у САД где се терети за поседовање и ширење поверљивих информација, а уколико суд утврди кривицу може бити осуђен на 175 година затвора.

EUR/RSD 117.5791
Најновије вести