Кривокапићева влада преживела претње да ће бити срушена

ПОДГОРИЦА: Влада Здравка Кривокапића наставља да ради у непромењеном капацитету након што су странке парламентарне опозиције предвођене ДПС-ом Мила Ђукановића одустале од иницијативе о изгласавању неповерења актуелној извршној власти, а Демократски фронт (ДФ) засад нема подршку довољног броја посланика владајуће коалиције за иницијативу за скраћење мандата Скупштини Црне Горе.
crna gora
Фото: Tanjug/Flickr, ilustracija

Уставом је прописано да је за подношење предлога за скраћење мандата парламенту потребан потпис 25 посланика, односно скоро свих из коалиције “За будућност Црне Горе” која је на парламентраним изборима освојила 27 мандата.

Међутим, јуче је део посланика партија које су биле део овог савеза подгоричким Вијестима казао да нису за изазивање парламентарне кризе, па ДФ-у недостаје девет потписа.

Посланици коалиције ЗБЦГ распоређени су у три посланичка клуба, док Марко Милачић (Права) наступа самостално.

Посланички клуб ДФ (НСД, ДНП, УЦГ, РП) има 16 посланика и за сада иницијатори из те базе могу рачунати на вероватниих 15 потписа колега из Нове и ДНП-а и Максима Вучинића (Радничка партија).

Позивајући се на незваничне информације Вијести пишу да би ДПС у Скупштини подржао иницијативу ДФ-а, али та коалиција засада не планира да у подношењу предлога тражи подршку партије Мила Ђукановића.

Из ГП УРА су раније казали да им је апсолутно неприхватљиво да с ДФ-ом договарају ванредне изборе, а Демократе су поручиле да наредни избори треба да буду одржани 2024. године, односно у њиховом редовном термину.

Иначе, значајан део скупштинске расправе прошао је јуче у томе ко је пласирао информације да је неко из већине преговарао о десетинама милиона евра, како би оборио владу Кривокапића са ДПС-ом.

EUR/RSD 117.0557
Најновије вести