Курц: Вакцина најбољи божићни поклон

БЕЧ: Аустријски канцелар Себастијан Курц назвао је вакцину против корона вируса „најбољим божићним поклоном“ и и даље рачуна са повратком у нормалност на лето.
kurc, tanjug ap
Фото: Tanjug (AP Photo/Jens Meyer)

"Светска економска криза погађа све земље снажно и не заобилази ни Аустрију. Наш велики циљ је да се вакцином што брже вратимо нормалности. Највољи божићни поклон ове године долази 27.децембра, а то је вакцина", казао је Курц у интервјуу дневнику „Кронен цајтунг“.

Изразио је уверење да ће до краја марта у Аустрији бити вакцинисано пола милион људи, а до лета значајно више људи, након чега ће поново доћи до успона привреде, те и већег запошљавања људи.

Упитан да ли ће треће закључавање бити и последње Курц је казао да на то не може одговорити, али да је јасно да што више се људи буде редовно тестирало то ће бити мање ограничења.

На констатацију да криза ове и идуће године кошта око 60 милијарди евра и питање ко ће то све да плати, Курц је казао да је био поносан што је влада у последње две године имала уравнотежен буџет и чак остварила и суфицит.

На основу тога, према његовим речима, ове године било је могуће са много новца финансирати мере подршке у кризи.

Истакао је да је сада важно да се подстакне куповна моћ, и да је главни приоритет подстицање привредног раста, јер то ствара радна места и пут је за санацију буџета.

„Аустрија је 1945.била у рушевинама. Данас имамо изазовну ситуацију, али срећом она се не може упоредити са 1945. Оно што нам треба је, међутим, исто као и онда, а то су оптимизам, труд, вера у Аустрију. Пред нама су још изазовни месеци, али након њих следиће добре године”, уверен је аустријски канцелар.

EUR/RSD 117.2821
Најновије вести