Кушнер: Економски план САД за Блиски исток неопходан за мир

МАНАМА: Виши саветник Беле куће Џаред Кушнер данас је изјавио да просперитет Палестинаца није могућ без правичног политичког решења, али и да је споразум о економском напретку неопходан услов за израелско-палестински мир.
kusner, tanjug ap
Фото: Tanjug (AP Photo/Susan Walsh, File)

Кушнер је говорио на отварању конференције у Бахреину, како би презентовао економски део арапско-израелско мировног плана које су припремиле САД - развојни пројекат од 50 милијарди долара објављен ове недеље који су оштро критиковали Палестинци и Арапи широм региона.

"Оно што смо развили је најопсежнији економски план икада створен, посебно за Палестинце и регион Блиског истока“, рекао је он ма конференцији, којој присуствује и директорка Међународног монетарног фонда Кристин Лагард, преноси Ројтерс.

"Можемо овај регион да претворимо од жртве прошлих сукоба у пример за трговину и напредак широм света", навео је Кушнер и поручио палестинском народу да, упркос ономе шта кажу они који су га изневерили, председник Трамп и Америка нису одустали од њих. 

"Ова конференција је за вас ", рекао је Кушнер.

Он је казао и да економски раст и просперитет Палестинаца нису могући без трајног и поштеног политичког решења за конфликт, "оног које гарантује Израелу безбедност, а поштовање достојанства за палестински народ".

"Међутим, данас нисмо овде због политичких питања, до њих ћемо доћи када буде био прави тренутак за то", нагласио је Кушнер.

Недостатак политичког решења, за које је Вашингтон саопштио да ће бити објављено касније, изазвао је негодовање не само код Палестинаца, већ и у арапским земљама с којима Израел жели да нормализује односе.

Ни израелска ни палестинска владе нису присуствовале отварању конференције у Манами, наводи агенција.

Палестинци су данас на Западној обали палили слике америчког председника Доналда Трампа и прошетали магарца облепљеног сликама чланова краљевских породица из Персијског залива, у тренутку када САД на конференцији у Бахреину представљају економске аспекте свог дуго очекиваног мировног плана за Блиски исток.

EUR/RSD 117.5516
Најновије вести