Лавров: Москва тражи да ЕУ објасни порез на угљеник

МОСКВА: Русија чека објашњење Европске уније у вези с прекограничним порезом на угљеник 27-чланог блока, изјавио је шеф руске дипломатије Сергеј Лавров.
Lavrov i Putin Sergei Karpukhin/Pool Photo via AP
Фото: Sergei Karpukhin/Pool Photo via AP

Поставили смо то питање ЕУ и затражили објашњење. Чекамо одговор, рекао је Лавров, додајући да је порез на угљеник ”у супротности са правилима Светске трговинске организације" (СТО), преноси Раша тудеј.

Европска комисија је у јулу објавила нацрт акционог плана о увођењу првог светског прекограничног пореза на угљеник, који ће наплаћивати на увоз робе чија производња подразумева високу емисију угљен-диоксида, као што су гвожђе и челик (укључујући и цеви, шине), затим алуминијум, цемент, ђубриво и електрична енергија.

План, који практично захтева комплетно реструктурирање економије блока, део је програма ЕУ за потпуно елиминисање емисија угљеника у Унији до 2050. године, познатог под називом Зелени договор.

Бостон консалтинг група (БЦГ) недавно је проценила да би нови порез ЕУ на угљеник могао да кошта Русију скоро 11,7 милијарди долара до 2030. године и да би у највећој мери погодио руску индустрију челика.

Руско министарство економије је било нешто оптимистичније, и проценило је да би тај намет могао да кошта руски извозни сектор 7,6 милијарди долара.

Русија је недавно открила планове за јачање карбонски неутралне индустрије на водоник, што би могло да помогне земљи да у будућности задржи извозне позиције које има на европском тржишту.

EUR/RSD 117.5782
Најновије вести