Лавров: Нећемо реципрочно одговорити ЕУ на визна ограничења

МОСКВА: Русија не треба да затвара своје границе, нити треба да узврати реципрочним мерама грађанима Европске уније као одговор на рестрикције руским држављанима у Шенген зони, изјавио је министар спољних послова Русије Сергеј Лавров.
lavrov, tanjug ap
Фото: Tanjug/AP

Нећемо се самоизоловати. Верујем да не треба да преузимамо реципрочне мере и колективно казнимо грађане земаља ЕУ као одговор на шенгенске зидове које покушавају да подигну око нас, казао је руски дипломата, пренео је ТАСС.

Шеф руске дипломатије је напоменуо да Русија "неће глупо одговорити на глупост европских земаља" по питању издавања виза.

Сматрам да не треба да идемо истим путем, да одговарамо на глупост глупошћу. Наравно, реципроцитет не треба одбацити, али се мора наменски употребити против организатора и извршилаца оваквих антируских санкција, додао је Лавров, преноси РИА Новости.

Чланице Европске уније постигле су у среду договор о суспензији споразума о олакшаном издавању виза измеду ЕУ и Русије.

Естонија је већ престала да издаје шенгенске визе Русима.

Акције у Придњестровљу би биле напад на Русију

Министар спољних послова Русије упозорио је да би све акције, које би се сматрале као угрожавање руског мирновног контигента у молдавском региону Придњестровље, биле виђене као напад на Русију.

Русија је тамо стационирала мировну мисију 1992. године, на крају тромесечног рата након којег је Придњестровље ван контроле Молдавије, подсећа АП.

Руске снаге имају велику депонију муниције у том региону.

У априлу су се тензије у Молдавији појачале након серије експлозија у Придњестровљу.

Свако треба да разуме да би било каква акција представљала претњу за нашу војску и то би се, у складу са међународним законом, сматрао нападом на Руску Федерацију, додао је Лавров.

EUR/RSD 117.1138
Најновије вести