Лавров: Нова администрација САД ће наставити садашњи курс

МОСКВА: Руски министар спољних послова Сергеј Лавров је рекао да дели мишљење неких стручњака који сматрају да ће нова администрација САД бити принуђена да настави садашњи политички курс, посебно у глобалној арени, преноси ТАСС.
lavrov, tanjug
Фото: Tanjug/ D.Kujundžić, arhiva

Слажем се с неким стручњацима који сматрају да ће нова администрација САД морати да обезбеди континуитет садашње политике, рекао је Лавров на једној онлајн међународној конференцији.

Министар је рекао да су САД тренутно фокусиране на домаћа питања, на утицај пандемије у земљи и на опоравак економије погођене ковидом-19.

Он сматра да је очигледно да свака администрација мора да призна утицај поларизованости америчког друштва.

Не би требало заборавити да су милиони Американаца гласали за актуелног председника и да је скоро исти број грађана гласао за Бајдена, казао је Лавров.

То значи да је америчко друштво подељено и да свака администрација има задатак да поврати национално јединство које је изгубљено, објаснио је он.

Руски министар спољних послова сматра да ће спољнополитичка агенда наставити да буде кључна и да ће САД од својих савезника наставити да очекују да поделе терет у међународној арени.

Биће занимљиво видети реакцију Европе, имајући у виду концепт европске стратешке независности који је промовисао француски председник Емануел Макрон, навео је Лавров.

EUR/RSD 117.3314
Најновије вести