Лавров: Петорка СБ УН да се састане чим услови дозволе

МОСКВА: Министар спољних послова Сергеј Лавров саопштио је да Русија очекује да ће се самит лидера пет сталних чланица Савета безбедности одржати чим се за то стекну епидемиолошки услови.
sergej lavrov
Фото: Tanjug (AP Photo/Seth Wenig)

Лавров је на данашњем онлајн заседању Савета безбедности (СБ) о међународним односима и систему заснованом на Уједињеним нацијама (УН) нагласио да кључну улогу у покретању директног отвореног дијалога о најхитнијим савременим питањима треба да играју сталне чланице СБ УН које у складу с Повељом имају посебну одговорност за одржавање мира и безбедности, преноси ТАСС.

Председник Путин је изнео иницијативу за одржавање самита лидера пет сталних чланица СБ УН и надамо се да ће то бити могуће спровести након стабилизовања глобалне епидемиолошке ситуације, поручио је Лавров.

Шеф руске дипломатије рекао је и да западне земље, САД и ЕУ, у покушају да другима наметну своје ставове уводе тоталитаризам у међународне односе, а да је данас у целом свету посебно потребна искрена и равноправна интеракција свих држава на прагматичним основама без икакве политизације.

EUR/RSD 117.5833
Најновије вести