Лавров: Сукоб Русије и Запада није "хибридни рат", већ је ближи правом

КЕЈПТАУН: Руски министар спољних послова Сергеј Лавров изјавио је данас да сукоб Русије и Запада више не може да се дефинише као „хибридни рат“, већ да је ближи правом рату.
r
Фото: Youtube Printscreen

Лавров је осудио Запад због тога што је послао Украјини оружје вредно милијарде долара, пренео је Ројтерс. Лавров је рекао да Украјина одбија мировне преговоре и указао да што се сукоб буде дуже настављао, то ће билти теже постизање решења.

Русија је више пута поновила да је отворена за разговоре, али Украјина и САД стално говоре да не виде никакав знак из Москве да је озбиљна у вези са преговорима и да сумњају да покушава да добије време да се прегрупише после серије пораза у рату, рекао је Лавров на конференцији за новинаре током посете Јужноафричкој Републици.

Лавров је напоменуо да западне државе отворено говоре Кијеву да је рано ићи на договор са Москвом јер, према њиховом мишљењу, Русију треба вратити у границе из 1991. године, објавио је Спутњик. Украјина би преко посредника могла да објасни како види даљи развој ситуације и могуће преговоре са Русијом, рекао је Лавров.

Према његовим речима, штета на цивилној инфраструктури у Украјини повезана је са злочиначким дејствима Кијева који распоређује оружје и системе противваздушне одбране у стамбеним насељима. Лавров је указао да Запад већ дуже време покушава да уништи све руско: од језика до културе, што је вековима било присутно у Украјини и да се људима забрањује да говоре свој матерњи језик.

Лавров је истакао да ће одредбе споразума о извозу украјинског жита преко црноморских лука бити углавном испуњене, али је напоменуо да се Русија и даље суочава са проблемима у извозу сопствених пољопривредних производа, објавио је Ројтерс. САД и Велика Британија притиском који врше на афричке, азијске и латиноамеричке земље да не сарађују са Русијом, прелазе све црвене линије, закључио је Лавров, пренеле су РИА новости.

EUR/RSD 117.1695
Најновије вести