Лажна узбуна на претњу балитичком ракетом на Хавајима

ХОНОЛУЛУ: Широм Хавајиа грађани су данас примили текстуалну поруку у којој се упозоравају на претњу балитичком ракетом, али су званичници те савезне америчке државе саопштили да је реч о лажној узбуни. 
havaji
Фото: www.freeimages.com

Узбуна је, међутим, изазвала панику међу становништвом Хаваја. У поруци се грађани упозоравају на претњу балистичком ракетом и позивају да хитно потраже склониште. "Ово није вежба", наведено је у поруци. Агенција за управљање ванредним ситуацијама Хавајиа потврдила је касније да не постоји претња од балистичке ракете, преноси Би-Би-Си. 

Портпарол те агенције Ричард Рапоса рекао је да није јасно шта је довело до тога да се изда упозорење за грађане Хаваја.Хаваји су у децембру прошле године тестирали сирену за упозорење од нуклеарног напада по први пут од завршетка Хладног рата. 

Тестирања су уследила услед растуће претње од ракетног и нуклеарног програма Северне Кореје. Пјонгјанг је у септембру 2017. извршио свој шести нуклеарни тест. 
 

Трамп обавештен о лажној узбуни на Хавајима, реч је о вежби

ВАШИНГТОН:  Амерички председник Доналд Трамп је данас обавештен о ситуацији на Хавајима где је раније данас грађанима упућено упозорење на опасност од балистичке ракете."Председник је упознат са ситуацијом у вези вежбе за ванредне околности на Хавајима. Реч је искључиво о вежби", казала је портпаролка Беле куће Линдзи Волтерс, преноси Ројтерс.
 

EUR/RSD 117.8360
Најновије вести