Лекић: Ђукановић злоупотребио функцију, да јавно расправимо

ПОДГОРИЦА: Лидер Демоса Миодраг Лекић оптужио је данас председника Црне Горе Мила Ђукановића да је покушајем заустављања поступка избора владе грубо прекршио основне принципе демократије и злоупотребио функцију коју обавља, и позвао га да то јавно расправе.
Lekic Miodrag/YT
Фото: Јутјуб/Лекић Миодраг

Лекић, којег је стара парламентарна већина предложила за мандатара за састав нове владе, навео је да је Ђукановић иако је био упознат са предлогом имена мандатара, "у препознатљивом стилу несагледавања општег интереса, већ парцијалног" злоупотребио функцију коју обавља и заобишао вољу парламентарне већине и тиме продубио кризу у земљи, пренео је портал ЦДМ.

Он сматра да је Ђукановић манипулисао са, како каже, у Уставу непостојећим појмом ''потписа'' и наставио да износи нетачне наводе о кашњењу.

Лекић је навео да је и међународним представницима у тој земљи указао да у Црној Гори постоји парламентарна већина која је предложила мандатара и тако омогућила даље институционалне процедуре које воде ка саставу владе у црногорском парламенту.

Лидер Демоса рекао је да неће обилазити ниједну амбасаду, нити тражити подршку за лојалност, коју, како је рекао, траже појединци и "структуре инволвиране у корупционашке послове или су одговорне за допринос криминализацији црногорског друштва".

Поводом уставне процедуре око формирања владе, Лекић је позвао Ђукановића да са посланицима у Скупштини јавно расправе настала питања од значаја за државу или да то учини са њим, као мандатаром кога је предложила парламентарна већина.

"Да дакле расправимо на начин који му одговара, у сваком случају, јавно пред лицем грађана наше земље", рекао је Лекић, подсећајући да је 41 посланик потписао политички споразум након чега су отпочели преговори за избор мандатара. Председник Црне Горе Мило Ђукановић изјавио је раније данас да не жели да прејудицира шта ће урадити, ако Скупштина Црне Горе не скрати свој мандат 30. септембра, али је навео да ће његов потез бити у складу са Уставом.

Црногорски председник је 20. септембра упутио председници Скупштине Данијели Ђуровић предлог за скраћење мандата парламента, и истовремено саопштио да је одбио предлог старе парламентарне већине да прихвати Миодрага Лекића за мандатара нове владе.

EUR/RSD 117.3176
Најновије вести