Лидери Фејсбука, Гугла, Епла и Амазона пред Конгресом САД

ВАШИНГТОН: Лидери четири највеће америчке технолошке компаније, Фејсбуков Марк Закерберг, Амазонов Џеф Безос, Гуглов Сундар Пицћаи и Еплов Тим Кук појавили су се пред посланицима у Вашингтону како би бранили своје компаније од оптужби да злоупотребљавају моћ у циљу гушења конкуренције.
bela kuca
Фото: pixabay.com

Закерберг, Безос, Пицћаи и Кук одбацили су низ оптужби да су угрозили мање ривале у потрази за уделом на тржишту, преноси Ројтерс.

Безос је рекао да су свету потребне велике компаније, док су лидери Фејсбука, Епла и Гугла тврдили да њихове компаније подстичу иновације, наводи ББЦ.

Они су се пред Конгресом САД појавили у време када посланици разматрају строже прописе и у време када су у току истраге о конкуренцији.

Демократе су вршиле притисак на технолошке гиганте због питања конкуренције, док су републиканци били забринути због тога како фирме управљају информацијама и да ли маргинализују погледе конзервативаца.

Посланици су оптужили Гугл да је украо садржај које су развиле мање фирме, попут Јелпа, како би задржао кориснике на својим страницама на интернету.

Пажњу су привукли и начини на који се Амазон односи према продавцима на свом сајту, Фејсбукова куповина конкурентских компанија попут Инстаграма и Елпова Епл стор.

Конгресмен Дејвид Сислајн, демократа на челу одбора Конгреса у којем се одржало саслушање, рекао је да је једногодишња истрага посланика показала да су онлајн платформе "користиле своју моћ на деструктиван, штетан начин како би се пришириле".

Он је рекао да је уверен да компаније држе монопол и позвао на акцију.

Закерберг, Безос, Пицћаи и Кук тврдили су да нису урадили ништа нелегално и истицали вредност њихових фирми.

Најбогатији човек на свету Џеф Безос први пут се нашао пред Конгресом, а медији констатују да је готово сат и по био игнорисан пошто му нико није упутио питање за то време.

Амазон, Фејсбук и Гугл заједно држе 62 одсто оглашавања на Интернету у САД-у и чине пет билиона америчке економије.

Светски медији пишу да се вероватно ради о "највише моћи и богатства" икада окупљеног на истом месту у исто време.

Председавајући панела Представничког дома рекао је за Ројтерс након саслушањс да су четворица главних извршних директора признала забрињавајуће понашање.

EUR/RSD 117.1782
Најновије вести