Мајами: Мост пао јер су сајле попустиле после стрес теста?

МАЈАМИ: Власти на Флориди саопштиле су данас да су се после "стрес теста" олабавиле сајле о које је висио пешачки бетонски мост тежак 950 тона, који се срушио у четвртак на прометну саобраћајницу усмртивши шест особа.
most majami, fonet ap
Фото: FoNet/AP

Док државни и федерални истражитељи раде на утврђивању узрока моста постављеног пре само пет дана, политичари на Флориди указују на "стрес тест" и олабављене сајле као на могуће факторе, али начелник полиције у Мајамију апелује на све да не извлаче закључке прерано, преноси АП.

Међу погинулима је студент Међународног универзитета на Флориди, док је међу 10 повређених неколико грађевинских радника, наводи америчка агенција.

Једна особа је подлегла повредама у болници, а директор полиције у Мајамију Хуан Перез рекао је да је пет тела лоцирано уз помоћ камера, али да још нису извучена из возила на која се срушио мост.

"Нећемо више говорити о бројкама, јер очекујемо да испод рушевина пронађемо још особа", рекао је Перез.

Градоначелник Мајамија Карлос Кименез изјавио је да је на мосту, дан уочи пада, изведен такозвани "стрес тест", а сенатор Марко Рубио на Твитеру је написао да је грађевинска фирма која је била ангажована наложила да се сајле, које су се услед теста олабавиле, затегну, након чега се мост срушио.

Мост је, иначе, изграђен претходне суботе за само шест сати релативно новом, али популарном методом, пренео је НБЦ њуз. 

Метода се зове "убрзана конструкција моста", а настала је на Међународном универзитету Флориде почетком 2010. године.

Према речима очевидаца, возила су се зауставила пред семафором јуче у раним поподневним сатима, када је мост над њима почео да се урушава.

Наводи се да је вредност моста 14,2 милиона долара, он повезује насеље Свитвотер са кампусом Међународног универзитета у Мајамију, а званично је требало да буде отворен следеће године. 

EUR/RSD 117.5791
Најновије вести