Макрон: Предлог за безбедну зону под контролом УН у Кабулу

ПАРИЗ: Француска и Британија ће на хитном састанку Савета безбедности УН о Авганистану, који би требало да се одржи у понедељак, предложити безбедносну зону у Кабулу како би покушали да заштите људе који покушавају да напусте земљу, саопштио је француски председник Емануел Макрон.
makron yt
Фото: Youtube Printscreen
"Наш предлог резолуције има за циљ дефинисање безбедне зоне у Кабулу, под контролом УН, која би омогућила наставак хуманитарних операција", рекао је Макрон за француски недељник "Журнал ди диманше" у интервјуу објављеном данас, преноси Ројтерс.
Генерални секретар УН Антонио Гутереш позвао је на хитан састанак о Авганистану представнике Велику Британије, Француске, САД, Кине и Русије, које су сталне чланице Савета безбедности с правом вета.
Макрон је у суботу потврдио да Француска води прелиминарне разговоре с талибанима о хуманитарној ситуацији у Авганистану и могућој евакуацији још људи из земље, у тренутку када америчке војне снаге, које контролишу аеродром у Кабулу, треба да се повуку до уторка, што је рок који је одредио председник Џозеф Бајден.
EUR/RSD 117.5814
Најновије вести